Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kezdő pipás

Kezdő pipás

...és mi a helyzet a nikotinnal?

2014. november 14. - (újra)kezdő

A szemfülesebbek észrevehették, hogy az előző, a pipázás egészségügyi vonatkozásainak szentelt posztban nem ejtettem szót a nikotinról. Ennek oka, hogy ez a pipások szempontjából nem pusztán egészségügyi kérdés. A nikotin persze kulcsfontosságú a dohányzás hatásmechanizmusát tekintve: bár a füstben megtalálható számtalan vegyület közül nem ez a legkárosabb – a cigaretta esetében például sokkal több írható a papírból származó kátrány számlájára –, a nikotin az a tényező, amely a rászokásért felelős. A fizikai függőség kialakulásának veszélye a pipázás esetében jóval csekélyebb – aki pipázik, az alapvetően nem a nikotinéhsége kielégítése végett gyújt rá –, de ez nem jelenti azt, hogy a nikotin ne gyakorolna hatást a pipás szervezetére és ezáltal a füst élvezetére. Ezzel azonban ismét az egyéni ízlések különbözőségének ingoványos talajára tévedünk.

A Tobacco Reviews értékeléseiben például rendszeresen visszatérő kérdés, mennyit tartalmaz az adott dohány – az angolszász pipás szlenget követve – az N-vitaminból. Ez nem véletlen, hiszen a pipadohányok nikotintartalma jelentősen különbözhet, és az alacsonyabb tűrésküszöbbel rendelkezők számára valóban fontos információ, hogy egy visszafogottabb dohánnyal vagy éppen egy „nikotinbombával” van-e dolguk. Bár a pipafüstöt nem tüdőzzük le, a nikotin a nyálkahártyán keresztül is felszívódik, és nagyobb mennyiségben akár kellemetlen meglepetést is okozhat az óvatlan pipás számára. Ez nemcsak a kezdőket érintheti: ha mondjuk éhgyomorra, ráadásul kapkodva szívunk el egy „vitamindús” dohányt, akkor könnyen előfordulhat, hogy az enyhe nikotinmérgezés tüneteit fogjuk produkálni (a szédüléstől akár az erőteljesebb hányingerig).

Mindenesetre ebből a szempontból érthető, miért ajánlják a még kevésbé rezisztens kezdőknek a könnyedebb, dán típusú dohányokat, hiszen ezek nikotintartalma is kisebb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ettől eltérő stílusú dohányok szükségszerűen nikotinbombák: a spektrum másik végét jelentő latakiás keverékek sem mind tartoznak ebbe a kategóriába (ez újabb érv amellett, hogy az aromás dohányok mellett ezekkel is megismerkedjünk). A személyes tapasztalatom ezen a téren a latakiát tartalmazó dohányokkal kimondottan kedvező; az az egy-két eset, amikor engem is megcsapott a nikotin, nem ezekhez kötődik, hanem más „natúr” dohányokhoz, jellemzően olyanokhoz, amelyek perique-et is tartalmaztak. Ha az egyéb kockázatokat vállaljuk, akkor viszont ettől sem kell igazán tartanunk: némi gyakorlással nemcsak a toleranciaküszöbünk emelkedik, de a technikánk is javul, így csökken az efféle ballépések esélye.

Az persze ezután is ízlés kérdése marad, kinek mekkora mennyiség a megfelelő. Vannak, akik később is ódzkodnak a magas nikotintartalmú dohányoktól, másoknak már egy közepesen erős keverék esetén is hiányérzetük támad. A helyzetet bonyolítja, hogy az ízekkel szemben – bár azokat sem mindig könnyű pontosan leírni – a nikotin hozzájárulása az élmény egészéhez viszonylag nehezen megragadható. Ha azt mondjuk, hogy egyfajta testet ad a dohánynak, az némileg félrevezető, hiszen a füst testessége, „krémessége” inkább a felhasznált dohányfajtákon múlik, mint (pusztán) azok nikotintartalmán. A nikotin hatása eleve fokozatosan jelentkezik, és inkább a hiány- vagy telítettségérzet fogalmával írható le a pipázás előrehaladtával.

Legközelebb tehát akkor járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy elsősorban nem a nikotinért pipázunk, de az fontos összetevője a pipázás által kínált élménynek. Az pedig, hogy a magasabb vagy az alacsonyabb nikotintartalmú dohányokat részesítjük előnyben, teljesen személyfüggő; ahogy az ízek esetében, úgy itt sem lehet ízlésekről vitatkozni. Elképzelhető – bár személyes tapasztalatom nincs róla –, hogy ha valaki kifejezetten sokat pipázik, magasabbra kerül az ingerküszöbe, és ezért fordul a nikotinban gazdagabb dohányok felé. Én a magam részéről igyekszem mértékkel füstölni, és a nikotin terén is az arany középutat kedvelem. Ezért számomra informatívak azok a dohánykritikák, amelyek felhívják a figyelmet arra, ha egy adott dohány kimagasló dózist tartalmaz; ilyenkor kétszer is meggondolom, hogy beruházzak-e rá.

Alacsony nikotintartalom híre még nem tántorított el a vásárlástól, olyan tapasztalatom viszont már volt, hogy hiányérzet maradt bennem ezen a téren a pipázás végeztével. Hajlamos vagyok ezt nem a puszta nikotinéhségnek betudni, hanem inkább az össz-élményt érintő deficitnek, amilyen mondjuk egy „lapos” dohány esetén is jelentkezik. A kulcsot valószínűleg nem is a konkrét mennyiség, hanem az összetevők megfelelő aránya jelenti; erre megint a bor kínál kézenfekvő analógiát. Egy nagy száraz vörösbornál például előfordulhat, hogy „kilóg” az alkohol, míg egy édes bornál az alkohol időnként „nem tart lépést” a cukortartalommal. Ha viszont harmónia áll fenn a komponensek között, akkor ez az egyensúlyérzet már önmagában élményszámba megy. Az analógia ráadásul tovább is vihető: ahogy nincs alkoholmentes bor, úgy nincs nikotinmentes dohány sem. Az már az e-cigik és társaik világa  ami pedig, mondanom sem kell, nem az én világom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdopipas.blog.hu/api/trackback/id/tr696891839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2016.08.13. 12:51:26

Régi cikkhez új hozzászólás:)
Lehet valamit tudni, hogy a képen az illusztrációként beszúrt pipáról?

(újra)kezdő 2016.09.09. 00:22:20

@Parajpuding: És a lassú válasz: nem sokat tudok róla, az interneten találtam. Illusztrációnak a nikotin-témához megteszi, de mint pipa számomra riasztó... (Ha már pipa, legyen e-mentes :)
süti beállítások módosítása